Share via email
Some fields are missing
send eMail

Another step towards future-oriented growth

A new production hall and an extension to the logistics area have arisen at the Bürkert plant in Öhringen. After the initial groundwork in January of this year, the construction of the new building has now begun with the official breaking of ground on 17 February 2024. The existing storage capacity has been expanded with the new areas, and internal work processes optimised and automated.

Breaking ground for Bürkert construction in Öhringen

The expansion of the Bürkert plant in Öhringen, which is laying the foundation stone for a sustainable future and the planned growth of the company at the site, began with a celebratory breaking of ground. The groundwork had begun back in January 2024. The new buildings cover an additional floor space of 5800 square metres – approximately 60% is intended for production and approx. 40% for Bürkert logistics.

Along with Andreas Bürkert as spokesman for the shareholders, Bürkert was represented by CEO Georg Stawowy, Stefan Müller (CTO) and Wolfram Heiß, plant manager in Öhringen, Marc Steffen Dahlheimer, overseer of all production in Germany, Kai Schellenbauer, Construction Project Manager and members of the Advisory Board. The guests invited included Thilo Michler, the Lord Mayor of Öhringen, Ms Lichner from the Municipal Planning and Building Control Office, employees from the construction company Stauch and the architecture firm Kraft & Kraft.

The extension includes the construction of a state-of-the-art production and storage hall with an automatic small parts warehouse. This project is a clear commitment to the Öhringen site and the goal of increasing production capacities and optimising warehouse logistics. The conversion of pallets to container storage will increase efficiency even further and eliminate the need for external storage areas.

Sustainability is a focal point in conceptualisation and construction

Bürkert, a fixed part of Öhringen’s economy since 1959, is also demonstrating its commitment to sustainability with this investment. The hall support structure and outer walls are made from wood, while photovoltaic systems contribute to energy recovery on roofs and facades. Sprinkler tanks act as heat sinks to absorb and store excess heat, and emit it again on demand. Additional insulation measures on the existing buildings improve energy efficiency. Unsealing the area by dismantling the old canteen is another step towards reducing the ecological footprint. “With this extension, we are not only making our mark for growth and progress, but also for our commitment to matters of sustainability. We are proud to make a small contribution to protecting our environment with the use of wood, photovoltaics and other measures, although it is also a clear signal,” says CEO Georg Stawowy.

The completion of the building is planned for April 2025, the commissioning of the warehouse is planned for June 2025. The 181 current employees in Production and 31 in the Distribution Centre can look forward to a state-of-the-art and improved working environment.

Press release for editors:

My Comparison List